Geen uitstelgedrag, meteen opruimen!

Geen uitstelgedrag, meteen opruimen!

Wat is er fijner dan een heerlijk netjes en opgeruimd huis? Waarschijnlijk denk je nu dat je dat inderdaad graag zou willen, maar dat het niet haalbaar is. Je hebt tenslotte een drukke baan / kinderen / ontzettend veel spullen. Gooi al die smoesjes maar aan de kant en begin meteen met opruimen! 

Want opruimen kost echt niet zo veel tijd als je nu misschien denkt. Ja, alles bij elkaar is het een flinke klus, maar als je alles stapje voor stapje doet, valt het alles mee. Begin klein en doe iedere week iets. Bovendien wordt alles makkelijk als je er eenmaal aan begonnen bent. Hoe langer je tegen die enorme klus aan blijft kijken, hoe lastiger het wordt.

Selecteer een bepaald deel

Je zult eerst een bepaalde selectie moeten maken. Wat ga je wanneer doen? Je kunt niet in één keer je hele huis opgeruimd hebben. Kies liever voor kleine onderdelen die je nauwkeurig doet. Je zou een kamer of een deel van een kamer uit kunnen kiezen, zoals bijvoorbeeld de keuken of een bepaald kastje. Volgens de KonMari methode werk je het beste wanneer je niet een ruimte uitkiest maar een bepaalde categorie spullen zoals boeken of ondergoed.

Doe weg

Om echt ruimte in je huis te maken, zul je dingen weg moeten doen. Gooi niet alles weg, maar kijk of het een betere bestemming kan krijgen. Wellicht hebben andere mensen er nog iets aan. Geef het aan vrienden, familie of een goed doel. Soms is het lastig om spullen weg te moeten doen, maar vraag je dan af of je het echt nog nodig hebt de komende tijd. Word je er blij van om het te bewaren? Dan moet je het doen. Maar alleen wanneer je er écht een goed gevoel door krijgt.

Geef alles een vaste plek

Het belangrijkste aan het opruimen is dat alles een vaste plek moet krijgen in huis. Wanneer je namelijk precies weet waar je iets op kunt bergen, zal het niet snel opnieuw rommelig worden. In dat geval kun je dus wekelijks een stukje van je huis aanpakken, zonder dat je steeds weer terug hoeft te komen bij ruimtes die je al eerder hebt opgeruimd.

Fotocredits:
Pixabay

Share This

About the author