Het schoonmaken van je slaapkamer

Het schoonmaken van je slaapkamer

Een slaapkamer is een plek die je graag schoon wilt houden. Tenslotte breng je er heel wat uren door en is het een echte bron voor bacteriën. Er wordt wel eens gezegd dat we slapen in een dierentuin. Als je zou weten wat er allemaal rondkruipt in je bed, word je niet vrolijk. Daarom is het schoonmaken van je slaapkamer zo belangrijk. 

In bijna elk bed is huisstofmijt te vinden. Voor mensen die hier allergisch voor zijn, is dit heel vervelend. Maar ook dode huidcellen, oliën die afgescheiden worden door het lichaam, zweet, speeksel, bloed, urine en sperma kom je regelmatig tegen tussen de lakens. Wanneer je wel eens iets eet in bed, zullen er kruimels tussen je beddengoed terecht komen. En dat trekt dan weer insecten aan.

Het is daarom verstandig om je lakens minimaal één keer in de twee weken, maar het liefst iedere week te wassen. Doe dit op zestig graden. Bij veertig graden zullen veel bacteriën het overleven en heeft je wasbeurt eigenlijk weinig zin. Het is natuurlijk heel fijn als je ´s avonds een keurig opgemaakt bed in kan stappen, maar maak je bed alleen op na het luchten. Als je bed onopgemaakt is of je de lakens open slaat, voorkom je dat bacteriën een fijn warm plekje vinden om zich te vermenigvuldigen.

Je kussen, matras en dekens zijn zo nu en dan ook aan een opfrisbeurt toe. Keer de matrassen één keer in de paar weken even om en leg er wat soda op om vocht er uit te laten trekken. Laat dit een paar uur liggen en zuig het daarna op met de stofzuiger. Kijk even op het label van je kussen en dekens of ze gewassen mogen worden. Kan het? Fijn! Na een wasbeurtjes zijn ze weer helemaal fris. Het is wel belangrijk je kussen tijdens het drogen regelmatig om te keren en op te schudden. Anders blijft er water in zitten, en dat zorgt voor muffe luchtjes.

Kun je je kussen niet wassen? Doe hem dan een paar uur in de vriezer. Heb je hem al jaren niet gereinigd? Koop dan liever een nieuw kussen die je wel vanaf het begin af aan regelmatig schoonmaakt. Kun je je deken niet in de wasmachine doen? Dan is het verstandig hem twee keer per jaar naar de stomerij te brengen.

Fotocredits:
Lekker in het Leven

Share This

About the author