Is jouw huis beschermd tegen brand tijdens de kerst?

Is jouw huis beschermd tegen brand tijdens de kerst?

Veel mensen staan er niet dagelijks bij stil, maar in ieder huis kan brand uitbreken. Zeker tijdens de kerstdagen is de kans hierop extra groot. Heb jij jouw huis goed beschermd tegen het uitbreken van brand? 

Hoe snel ontstaat brand?

Je denkt waarschijnlijk dat het allemaal wel meevalt, maar een klein brandje kan binnen een paar seconden je hele huis in lichterlaaie zetten. Kerstbomen zijn ontzettend brandbaar, dus wanneer je een boom in huis hebt, is het risico helemaal groot. Maar ook veel kerstversiering verhoogt het risico.

Kaarsjes

Tijdens de kerstdagen branden veel mensen kaarsjes. Heel gezellig natuurlijk, maar zorg er wel altijd voor dat je in de buurt blijft. Zelfs een waxinelichtje kan in de fik vliegen. Als je dan net even boven zit, kan dit kleine vlammetje en flinke brand veroorzaken. Blaas kaarsen daarom uit zodra je naar een andere ruimte in het huis gaat. Zet ze ook altijd in een potje en nooit los op tafel. Let er op dat er geen planten, kerstversiering of andere brandbare materialen in de buurt van de kaarsjes staan.

Stekkers

Veel mensen hebben ook extra stopcontacten in gebruik tijdens de kerstdagen. Al die kleine kerstlichtjes hebben een stekker. Over het algemeen gaat dat wel goed, maar zorg er wel voor dat je de stekkers er uit trekt zodra je weg bent. Zeker wanneer je een paar dagen weg gaat, is het niet verstandig om de kerstboom aan te laten staan. Veel mensen kiezen hier wel voor omdat dit het risico op inbraak verkleint, maar het risico op brand wordt juist een stuk groter.

Brandmelders

En tot slot is het belangrijk om voldoende brandmelders in huis te hebben. Minimaal één per verdieping, maar het liefst ook in elke slaapkamer een. Op deze manier hebben jullie het op tijd door wanneer er brand is. Je hebt dan nog maar enkele seconden om het huis uit te vluchten.

Fotocredits:
Pixabay

Share This

About the author