Je huis op orde houden begint met een to do list

Je huis op orde houden begint met een to do list

Wordt jouw huis ook iedere week weer een beetje rommeliger? Als je allebei werkt en kinderen hebt, is het soms bijna onmogelijk om de boel een beetje leefbaar te houden. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Het is daarom belangrijk om een goede to do list op te stellen voor de huishoudelijke taken. 

Planning

Veel mensen kijken iedere week wat ze willen doen in huis en maken geen goede verdeling van de taken. Dat kan werken, maar over het algemeen komt het er op neer dat je dingen past schoonmaakt als ze eigenlijk al te vies zijn. Met een goede planning voorkom je dat niet alleen, je zorgt ook nog eens voor rust in je eigen hoofd.

Hoe vaak moet je alles doen?

Niet alles hoeft iedere week te worden schoongemaakt. Maar er zijn ook dingen die je juist weer vaker dan wekelijks moet doen. En dan zijn er nog de grote klussen die je misschien slechts twee keer per jaar hoeft te doen, maar die toch echt moeten gebeuren.

Wat moet er gebeuren?

Maak voor jezelf eens een lijstje met alle klussen die in huis moeten gebeuren. Denk aan de logische klusjes zoals stofzuigen en het schoonmaken van de wc, maar ook aan de dingen die je niet zo vaak doet zoals het opruimen van de zolder, het omkeren van de matrassen en het uitzoeken van alle spullen in huis. Zet achter alle klusjes hoe vaak je dit moet doen. Bijvoorbeeld wekelijks, iedere twee maanden of jaarlijks.

To Do List

Op basis van deze lijst kun je per week gaan bepalen wat je moet doen. Hier kun je weer een to do list van maken met duidelijke punten die je af kunt strepen als je ze gedaan hebt. Zo heb je heel duidelijk in beeld wat er die week precies moet gebeuren. Doen jullie het huishouden met meerdere mensen? Hang de lijst dan op een afgesproken plaats op, zodat iedereen wat af kan strepen.

Fotocredits:
Creative With Kids

Share This

About the author