Opruimen volgens de KonMari-methode

Opruimen volgens de KonMari-methode

Heb jij het boek van de opruimgoeroe Marie Kondo al gelezen? Deze Japanse vrouw houdt er heel wat bijzondere gewoontes op na, maar heeft ook een bijzonder effectieve aanpak voor het opruimen van een huis. 

De KonMari-methode wordt steeds populairder in Europa. In haar eigen land is Marie Kondo al ongekend populair. Heel wat mensen schakelen maar wat graag haar hulp in om hun huis op orde te krijgen. Daarom heeft Marie Kondo een boek geschreven over de kunst van het opruimen: The Life-Changing Magic of Tidying Up. Hierin legt ze uit hoe je volgende de KonMari-methode te werk gaat.

Het belangrijkste uitgangspunt van deze methode is eigenlijk dat je alles in één keer opruimt, maar wel per categorie. Je gaat niet per kamer te werk, wat veel mensen doen, maar kiest een bepaalde categorie uit. Kies je bijvoorbeeld voor boeken, dan verzamel je alle boeken die je in huis hebt op één plek. Vervolgens ga je selecteren wat je wilt houden en wat weg kan. Dit doe je door alle verschillende items één voor één vast te pakken en te bepalen of je er nog blij van wordt, of, volgens het Engelse boek, does it spark joy?

Veel mensen blijven spullen eindeloos bewaren, maar doen er uiteindelijk niets meer mee. Bewaar daarom alleen dingen waar je blij van wordt en niet als je denkt dat je het misschien eventueel ooit nog wel eens zou kunnen gebruiken. Marie Kondo houdt erg veel van weggooien en dat is natuurlijk ook de meest snelle manier om van je spullen af te komen, maar in het kader van de duurzaamheid lijkt het me verstandiger om verschillende stapels te maken. Maak onderscheid tussen spullen die weggegooid moeten worden en spullen waar je een ander nog blij mee kunt maken.

Marie Kondo houdt er ook erg van om haar spullen te bedanken voor het werk dat ze voor haar hebben gegaan. Een tikkeltje vreemd is het wel. Ik raad dan ook niemand aan om haar handtas te legen zodra ze thuis komt, zodat hij geen last heeft van een volle buik (hooguit omdat je je spullen over wilt brengen naar een andere tas of omdat je wilt voorkomen dat je een enorme hoeveelheid aan bonnetjes en andere dingen in je tas verzamelt) of om de kamerplant te aaien. Verder geeft Marie echter wel goede tips om voor eens en altijd korte metten te maken met die troep in huis.

Hier onder nog een interessant filmpje over de werkwijze van Marie Kondo. Het duurt lang (vooral omdat alles vertaald moet worden naar het Engels) maar het geeft wel goed weer hoe de KonMari-methode werkt.

 

Share This

About the author