Samenwonen als je allebei een huis hebt?

Samenwonen als je allebei een huis hebt?

Jullie hebben een fijne relatie en het is tijd voor een stapje verder; jullie willen gaan samenwonen. Heel leuk natuurlijk, maar wel een beslissing waar heel wat keuzes bij moeten worden gemaakt. En hoe doe je dat als jullie allebei al een huis hebben?

Eerst zullen jullie moeten beslissen of de één bij de ander intrekt of dat jullie samen voor een nieuw huis gaan. Samen een nieuw huis nemen, heeft als grote voordeel dat jullie samen een nieuwe start kunnen maken. Het is echt van jullie samen en je hebt niet het idee dat je permanent aan het logeren bent bij je vriend. Aan de andere kant kan het soms makkelijker zijn om samen in één van jullie huizen te gaan wonen. Met name wanneer het om een koophuis gaat. De huur kun je immers gemakkelijk opzeggen, maar het verkopen van een huis gaat niet altijd zo snel.

Dan is het tijd om over de inrichting na te denken. Bespreek jullie wensen van te voren met elkaar. De kans is groot dat jullie het niet overal over eens worden. In dat geval zullen jullie compromissen moeten maken. Maak samen een plan en bedenk in ieder geval wat de hoofdkleuren en stijl van de woning worden.

Op basis daarvan kunnen jullie naar de spullen gaan kijken. Waarschijnlijk hebben jullie heel veel dubbel. Ook als de één bij de ander in gaat wonen, zullen jullie naar de spullen van allebei moeten kijken. Het is niet zo dat degene die bij de ander intrekt al zijn spullen weg moet doen, kijk samen wat het mooist of het meest praktisch is. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jullie allebei een deel weg doen en dit samen voor nieuwere spullen vervangen.

Een groot gevaar bij samenwonen, is dat jullie teveel rommel verzamelen. Met z´n tweeën heb je nou eenmaal heel wat spullen. Kijk dus echt kritisch wat je nog nodig hebt en wat niet. Maak ook duidelijke afspraken over wat er met de spullen gebeurt als jullie uit elkaar zouden gaan. Het is niet leuk om er over na te denken, maar wel belangrijk.

En als jullie dan eenmaal een mooi ingerichte woning hebben waar jullie allebei tevreden mee zijn, kan het samenwonen beginnen!

Fotocredits:
Quest

Share This

About the author