Tips voor een geslaagde interieur inrichting

Tips voor een geslaagde interieur inrichting

Lijkt het je leuk of wordt het hoog tijd om de inrichting van je huis eens stevig aan te pakken, lees dan verder! We geven je nuttige informatie en ook kleine tips om inspiratie op te doen voor een geslaagde interieur inrichting.

Er zijn heel veel professionals die veel te melden hebben als het op interieur inrichting aan komt. Je kan er heel veel van opsteken maar luister ook met een ‘open mind’ zodat je de overbodige informatie snel kan vergeten. Met een beetje zelfvertrouwen en interieur kennis kan je zelf de ruimte creëren waarin je wilt wonen.

Planning

Zorg ervoor dat je een planning maakt van je interieur project en bepaal van te voren het budget. Het is niet handig om ergens aan te beginnen als eer geen financiële ruimte voor is. Denk na over hoe de kamer is gevormd en houd rekening met de beperkingen die de ruimte heeft. Maak in een kleine ruimte gebruik van multi-functionele stukken en zorg ervoor dat de verhoudingen kloppen met die van de grootte van de kamer.

Schilderijen

Heb je onlangs kunstwerken gekocht die je goed voor de dag wil laten komen? Let er op dat je de schilderijen niet te hoog ophangt! Houd ook minimaal 20 cm ruimte boven de bank. Zorg ook voor een goede symmetrie. Hang het kunstwerk in het midden boven de bank of in het midden van een muur. Ook in combinatie met andere schilderijen. In de keuken of hal kunnen schilderijen hoger worden geplaatst omdat je hier meestal staat.

interieur-inrichting-schilderijHeb je veel ingelijste foto’s dan kan je hier creatief mee omgaan. Hang je alles in een rechte lijn dan wordt het een heel saai geheel. Als je ze in geplande patronen of in ongebruikelijke hoeken ophangt dan vormen de foto’s een mooi stijlelement in de kamer.

Een belangrijk onderdeel van het decoreren van je huis is het opruimen en weggooien van rommel. Een overvloed aan accessoires of meubels doet kamers vaak kleiner lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Zorg voor veel open ruimte en plaats daarom alleen de belangrijkste meubelstukken. Heb je veel spullen waar je niet van af wilt dan kan je ervoor kiezen ze te laten staan. Zorg er dan wel voor dat de muren minimaal behangen zijn met kunstwerken of foto’s. Dit voorkomt een rommelige uitstraling.

Wil je meer profiteren van (natuurlijk) daglicht in huis dan is het raadzaam om te kiezen voor een lichte, enigszins weerspiegelende vloer. Een lichte hardhouten vloer is dan heel geschikt. Het fleurt je kamer meteen op. Donkere tapijten en donker gekleurde houten vloeren absorberen het binnenkomende daglicht. In een huis met weinig of kleine ramen is dat dus niet aan te raden.

keuken-interieur-inrichting

© Keuken Ervaringen

De keuken

Wil je de keuken een update geven zonder gelijk op zoek te gaan naar een kostbare nieuwe keuken dan is dat heel goed mogelijk. Zo kan je beginnen door alleen de deuren van de keuken kastjes te vervangen of gewoon door ze te verven in een nieuwe kleur. Je kan ook het werkblad vervangen. Dit geeft gelijk een nieuwe en frisse uitstraling. Ben je uitgekeken op de tegeltjes van de achterwand dan kan je die ook vervangen. Verwijder de tegels en laat de achterwand opnieuw stuken. Geef de muur een kleurtje en plaats er een spatplaat van glas tegenaan.

Een karpet van de juiste afmetingen kan extra kleur en expressie toevoegen aan een kamer. Bij een goed formaat passen tenminste de voorpoten van elk meubel in de zithoek op het kleed. Zorg ervoor dat het karpet met enige regelmaat wordt gedraaid. Dit voorkomt overmatige slijtage aan een kant. Stof en vuil verwijderen kan door het karpet buiten op te hangen en uit te kloppen met een mattenklopper.

interieur inrichting

© Delta Light

Verlichting van een goede interieur inrichting

Verlichting is natuurlijk een cruciaal element voor een geslaagd interieur design. Met verlichting kan je ook goed je eigen stijl na voren laten komen. Het is goed om een lichtplan te maken. Hierin kan je de verschillende zones afbakenen en bepalen waar de verschillende lichtpunten moeten komen. Houd daarbij rekening dat woonkamerverlichting ingedeeld kan worden in basisverlichting, taakverlichting en sfeerverlichting. Voor de duidelijkheid een toelichting van deze drie:

  • De basisverlichting bestaat uit plafondlampen of (inbouw)spots die aangesloten zijn op de hoofdschakelaar. Let er op bij het uitzoeken van basisverlichting dat deze niet reflecteert op het tv-toestel en ook dat deze vanaf de zitplaats niet rechtstreeks inkijk geeft in de lamp.
  • Taakverlichting wordt toegepast op plaatsen waar nauwkeurige taken zoals lezen en schrijven uitgevoerd worden. Denk daarbij aan het bureau, de leeshoek en eventueel de eettafel.
  • De sfeerverlichting is er om een relaxte en gezellige sfeer te creëren in de kamer. Dit kan natuurlijk met kaarsen maar ook met dimbare verlichting en verkleurbare LED-verlichting.

Eigen smaak

Door deze tips toe te passen maak je een goede start voor het succesvol inrichten van je interieur. Om te beginnen is een planning maken essentieel. Verder zijn er een aantal basisregels om rekening mee te houden. Daar binnen kan je je interieur inrichting naar eigen smaak en wens vormgeven. Succes verzekerd!

Foto: Decoratie Vermeulen

Share This