Toe aan nieuwe pannen? Hier moet je op letten!

Toe aan nieuwe pannen? Hier moet je op letten!

Toe aan een paar nieuwe pannen in de keuken? Of heb je een hele stapel pannen, maar weet je niet zo goed of ze al toe zijn aan vervanging? Goede pannen zijn essentieel voor een goede maaltijd, dus het is belangrijk om hier wat aandacht aan te besteden. 

Om te weten of je nieuwe pannen nodig hebt, is het belangrijk om eerst te kijken naar de kwaliteit van je huidige pannen. Als er veel beschadigingen in de antiaanbaklaag zitten, is het niet zo veilig om hem nog te gebruiken. Ook kan het zijn dat een pan zo verouderd is, dat je eten steeds maar weer aanbakt. Het is dan verstandig om een nieuwe te kopen.

Maar ook de manier van verhitting is belangrijk. Alle pannen zijn geschikt voor gas, maar je hebt speciale pannen voor elektrisch, keramisch, halogeen en inductie. Wanneer je eerst op gas hebt gekookt en vervolgens een nieuwe keuken krijgt met een andere manier van verhitting, zul je helaas nieuwe pannen moeten kopen. Andersom kan overigens wel gewoon.

Als je besluit dat het tijd is om een nieuwe pan te kopen, moet je op een aantal dingen letten. Ten eerste kijk je natuurlijk wat voor pan je nodig hebt. Het is namelijk nogal een verschil of je pannenkoeken wilt bakken of vlees wilt braden in een pan. Niet voor niets is de ene pan veel zwaarder en heeft hij een veel dikkere bodem dan de andere pan. Bedenk ook of je een antiaanbaklaag wilt of niet. Deze laag beschermt je pan tegen aanbranden, maar je moet hier wel heel voorzichtig mee omgaan. Zo´n laagje beschadigt snel.

Denk ook aan de grootte van de pan. Als jij een grote warmtebron hebt, maar een klein pannetje, dan gaat er heel wat energie verloren en dat is natuurlijk zonde. Kies daarom een formaat dat goed past bij de kookzone die je tot je beschikking hebt. En tenslotte: bij pannen kun je vaak maar beter even wat geld investeren. Goedkoop is al snel duurkoop, omdat deze pannen veel eerder slijten.

Fotocredits:
Inductie Pan

Share This

About the author