Versimpel je omgeving

Versimpel je omgeving

Minimalisme. Ik weet zeker dat als je de laatste tijd online bent geweest  je dit woord al ontzettend vaak bent tegen gekomen. Dat is niet gek want minimalisme is op platforms zoals Pinterest en Tumblr een van de meest bezochte trefwoorden die er zijn. Maar wat is minimalisme nu eigenlijk en waarom is het opeens zo groot? In deze blogpost hoop ik je te inspireren om zelf met minimalisme te spelen en om je eigen omgeving te versimpelen.

Minimalisme betekent voor iedereen iets anders, voor sommige betekent het een georganiseerd en netjes huis en andere proberen deze ideologie op hun hele leven toe te passen door bijvoorbeeld een dankbaarheidsboekje bij te houden. Het motto dat bij minimalisme hoort is less is more.

Hoe komt het dat minimalisme zo groot is geworden de afgelopen jaren? Een rede waarom het zo populair is geworden kan zijn dat mensen ontevreden zijn met de rommel in  hun huis en leven. Het idee van minimalisme zorgt voor een uitweg in onze kapitalistische samenleving waarin er van je wordt verwacht dat je werkt om steeds onnodige dingen te blijven kopen.

De meeste mensen voelen zich enorm overwhelmed door alle materialistische dingen in hun leven en willen daarom zich meer focussen op de dingen die belangrijk zijn voor hen. Een andere reden dat minimalisme zo is gegroeid is het milieubewustzijn die de afgelopen tijd is gestegen. De dingen die je iedere keer weer koopt zijn enorm schadelijk voor het milieu en nu er veel meer aandacht is voor het klimaat zijn mensen bezig om hun eigen verspilling te verminderen en milieuvriendelijke alternatieve te vinden voor de producten die ze wel nodig hebben.

Declutter 

Het eerste waarmee je moet beginnen om je huis te versimpelen is het hele huis door te gaan en alles weg te gooien dat je niet nodig hebt. En wees eerlijk met jezelf. Hoe alleen alles wat je echt moet houden. Niet de dingen die je nodig denkt te hebben. Kleding, potten en pannen die je niet gebruikt , oud speelgoed  waar je kinderen niet mee spelen. Al die dingen heb je niet nodig en kun je dus weg doen. Ik raad wel aan om zo veel mogelijk te doneren, zo kun je iemand anders er nog heel blij mee maken. 

Lege oppervlaktes

Voor een minimalistische sfeer in huis is het opruimen van je oppervlaktes key. Hiermee bedoel ik het bureau,  de keuken tafels, het aanrecht en de bijzettafels. Al die dingen wil je zo leeg mogelijk hebben. Dit zorgt voor een  georganiseerde look. Als je het niet dagelijks gebruikt moet je het opbergen in laatjes of kastjes zo lijkt je omgeving meteen een heel stuk schoner. 

Kleur en textuur 

Het is erg belangrijk om een kleurpatroon te kiezen, ga vooral voor zachte en basic kleuren zoals wit,zwart,grijs of bruin. Je bent vrij om je eigen kleur patroon te kiezen als het maar niet te overweldigend wordt. Een andere manier om je huis te versimpelen maar tegelijkertijd een andere look te proberen is om met textuur te spelen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor 2 grijze kussentjes maar met andere texturen of stoffen maken ze een enorm verschil.

Share This