Verstopte leidingen, wat nu?

Verstopte leidingen, wat nu?

Wanneer je last hebt van verstopte leidingen kan dit flink wat problemen veroorzaken. Wanneer het douchewater niet goed weg kan stromen, kun je bijvoorbeeld nog maar kort douchen. Maar ook in je gootsteen is het niet fijn wanneer het water blijft hangen. Wat kun je doen tegen verstopte leidingen? 

Het ontstaan van verstopte leidingen

Verstopte leidingen kunnen op verschillende manieren ontstaan. Wanneer de douche verstopt raakt, komt dit meestal door haren in het putje in combinatie met zeepresten. In de keuken wordt verstopping echter vaak veroorzaakt door vet in de leidingen.

Vloeibare ontstopper

Wanneer je last hebt van verstopte leidingen, kun je gebruik maken van vloeibare ontstopper. Deze ontstopper giet je in de leidingen en vervolgens spoel je het door met water. Een voordeel aan deze vloeibare ontstopper is dat het heel gemakkelijk is in gebruik en vaak effectief. Het is echter wel zeer chemisch spul wat niet goed is voor het milieu en bovendien ook je leidingen aan kan tasten.

Ontstopper

Wil je de verstopping op een natuurlijke manier oplossen? Dat kan met een ontstopper. Je plaatst hem op de afvoer en maakt pompende bewegingen. Hierdoor komt het vuil naar boven zodat je het kunt verwijderen.

Soda

Tenslotte kun je de afvoer ook nog ontstoppen met een handje soda. Giet hierna azijn en heet water in de afvoer en je verstopping zou ook verleden tijd moeten zijn.

Voorkomen

Natuurlijk is het hierna belangrijk om een nieuwe verstopping te voorkomen. Maak de afvoer dan ook altijd goed schoon en verwijder haren op tijd. Spoel geen vet door de gootsteen heen maar verwijder het vet uit pannen in plaats daarvan voor het afwassen met een stukje keukenpapier. Je kunt zo nu en dan wat soda door de afvoer spoelen om verstoppingen te voorkomen. Je verwijdert het vuil zo voor er een echte verstopping veroorzaakt wordt.

Fotocredits:
Pixabay

Share This

About the author