Wat is er mis met een pelletkachel?

Wat is er mis met een pelletkachel?

Een open haard of een pelletkachel in huis kan heel erg mooi zijn in huis en bovendien lekker warm. Maar tegenwoordig lijkt er van alles mis mee. Is die conclusie terecht?

‘Eén op de tien Nederlanders heeft grote last van houtstook’ kopt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal onlangs op basis van een onderzoek uitgevoerd door Motivaction. Maar wat het onderzoek vergeet, is een onderscheid te maken in de verschillende vormen van houtstook. Er is een groot verschil tussen houtstook in vuurkorven of open haarden en moderne (duurzame) houtkachels. Sterker nog, de kachels van nu leveren een belangrijke bijdrage in het landelijk streven om meer duurzame energie te gebruiken. Stoken met hout is een vanuit de EU erkende duurzame manier van verwarmen. Mits je de juiste haard kiest. Deze stelling komt van de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK).

Planetfem - pellethaardEen goede haard is een pelletkachel. Dit is een kachel waarin houtpellets (samengeperst houtafval) verbrand worden. Simpel gezegd zit er in de kachel een vuurkorf en een reservoir voor de houtpellets. Het reservoir zorgt ervoor dat de pellets automatisch worden getransporteerd naar de vuurkorf. De pellets worden automatisch ontstoken door middel van een gloeispiraal waarbij ook de luchttoevoer is geregeld. Dit alles zorgt voor een rendement van 80-97%. De optimale verbranding zorgt dan ook voor weinig hinder van rook en geuren rondom het huis. Verbranding van hout is CO2-neutraal. De hoeveelheid CO2 die bij verbranding vrij komt is even groot als wat de boom tijdens zijn leven uit de lucht heeft opgenomen.

Kortom, er kan worden gesteld dat de pelletkachel een prima en duurzaam alternatief is voor de ouderwetse open haard of houtkachel. Ze zijn er in allerlei verschillende vormen en maten en ze kunnen makkelijk in bestaande openhaarden geplaatst worden. Het hoge rendement zorgt voor een lage uitstoot en is daarom ook een duurzame manier van verwarmen.

Share This