Wat moet ik met domotica?

Wat moet ik met domotica?

Ongetwijfeld heb je er weleens van gehoord en misschien heb je het ook al wel gezien bij mensen thuis: domotica! Het is een hip begrip dat eigenlijk zoveel wil zeggen als “huisautomatisering”, het automatiseren van de dagelijkse dingen in huis. Zit jij te wachten op techniek die de kwaliteit van jou leven en wonen op een nóg hoger plan tilt? Zeker weten!

Makkelijker en slimmer

Wat moet ik met domotica?Het woord domotica is een samentrekking van het latijnse woord domus (huis) en het laatste gedeelte van het woord informatica. Eigenlijk ook het laatste gedeelte van de woorden telematica en robotica. Wikipedia beschrijft domotica als: “De integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven”. Behalve de integratie van techniek en bediening in huis gaat het dus ook om dienstverlening van buitenaf.

Domotica is dus een interessante ontwikkeling die het leven net wat makkelijker en slimmer maakt. Zo kan je met domotica automatisch en op afstand de verlichting, gordijnen, rolluiken of de wasmachine laten inschakelen. Bij automatiseren van deze processen kan je denken aan gordijnen die vanzelf sluiten als het donker wordt of zonneschermen die naar beneden gaan zodra de zon schijnt. Ook kan je denken aan de wasmachine die een melding stuurt naar je mobiele telefoon wanneer de was klaar is.

Domotica kan behalve behulpzaam ook energiebesparend zijn. Zo is het mogelijk om de verlichting in een ruimte automatisch in te schakelen zodra er iemand binnenkomt. Ook is het mogelijk om via een appje op je smartphone de temperatuur in huis lager te zetten omdat je dat vergeten bent of de verlichting thuis uit te schakelen terwijl je op je werk bent.

Hoe werkt het?

Ieder domotica systeem wordt aangestuurd door een centrale unit, oftewel een basisstation dat communiceert met alle aangesloten apparaten. Het gaat daarbij om schakelaars, lampen, deurbel, tv maar ook apparatuur als koelkasten, ovens en wasmachines en ip-camera’s behoren tot de mogelijkheden. Wanneer het basisstation iets waarneemt binnen het netwerk van aangesloten apparaten dan stuurt deze een melding naar je smartphone of tablet.

Domotica van Fibaro

Wat kost het?

De vraag wat kost domotica, is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Net als met zoveel dingen kan je het zo gek en zo duur maken als je zelf maar wilt. Hoe geavanceerder het systeem, hoe duurder het wordt.

Er zijn grofweg 3 segmenten:

1. Budgetsegment

Dit begint bij simpele systemen waarbij je met een afstandbediening 3 lampen ingeschakeld kunnen worden. Voor nog geen 30 euro heb je al een systeem. Een budget systeem met een draadloos basisstation is er al voor zo’n 130 euro. Deze is verbonden met het internet en biedt al mogelijkheden om via smartphone of tablet verlichting, rolluiken en nog wat apparaten in verschillende woonruimtes aan te sluiten. De installatie is vrij eenvoudig zelf te doen. Systemen in dit segment zijn er van Klik Aan Klik Uit en Home Easy.

2. Middensegment

Wat moet ik met domotica? - afbeeldingDeze systemen zijn veel uitgebreider. Het zijn ook draadloze systemen die zijn gebaseerd zijn op het Z-Wave protocol. Dit protocol heeft een open karakter, waardoor het in principe voor iedere leverancier mogelijk is om apparatuur te maken die kan communiceren via deze systemen. Een basisstation begint bij zo’n 500 euro en kan uitgebreid worden met verschillende sensoren zoals voor geopende deuren, bewegingssensoren, water- en lekkagesensoren. Met deze systemen kun je ook je muziek en films beheren, koppelen aan kamerthermostaat, energiemeters, rookmelders en vaak kan het ook geïntegreerd worden met (bestaande) alarmsystemen. Er zijn talloze scene’s en scenario’s in te stellen. De installatie van een dergelijk systeem is te doen voor een handige doe-het-zelver maar ook zijn er installateurs die dit voor je doen. Bekende merken in dit segment zijn: Fibaro, Zipato en Somfy.

3. Topsegment

Deze systemen zijn volledig bedraad. Dat is veel betrouwbaarder maar dit maakt het geheel dus ook een stuk kostbaarder. Er is in de regel dan ook een installateur voor nodig om dit aan te leggen. Bedragen van 10.000 euro zijn niet uitzonderlijk. Qua functionaliteit voegt het niet heel veel toe maar een bedraad systeem werkt gewoon storingsvrij en dat kan ook heel wat waard zijn. Behalve dat zijn deze systemen ook perfect geïntegreerd in het huis. Bekende leveranciers zijn hier: KNX, Chrestron en Niko Home Control.

 

Waar kies je voor?

Domotica van Niko Home ControlIs je interesse voor domotica ondertussen gewekt en wil je een systeem gaan aanschaffen dan is het goed om te weten dat de meeste systemen modulair van opbouw zijn. Je kunt dus klein beginnen en langzaam steeds verder uitbreiden. Ben je er nog niet uit wat je allemaal in huis wilt gaan automatiseren let er dan bij aanschaf goed op dat het systeem makkelijk uit te breiden is. In dat geval kan je de basisinvestering laag houden en met de tijd het systeem steeds verder uitbreiden.

Op de website domoticavergelijken vind je nog veel meer informatie over de mogelijkheden van domotica en de onderlinge verschillen.

Fotocredits: Somfy, Fibaro, Architectura

Share This